29. dubna 2020

Jakým způsobem řešit na základní škole suplování asistenta pedagoga?

VÁŠ DOTAZ

Jakým způsobem řešit na základní škole suplování asistenta pedagoga, když není v práci (např. když onemocní)? Je možné, aby škola vyžadovala jako zástup rodiče dítěte?

NAŠE ODPOVĚĎ

Jestliže má dítě ve škole asistenta pedagoga (AP) jako podpůrné opatření přiznané v Doporučení PPP/SPC, je škola při jakékoli nepřítomnosti AP povinna zajistit suplování.
Jestliže AP nahrazuje dobrovolně rodič, je nutné, aby s ním škola měla uzavřenou “pracovní smlouvu”, podle které rodič pracuje jako AP, i když nesplňuje kvalifikační požadavky pro výkon této funkce.
Pokud rodič nemůže, či jen nechce za AP suplovat (ani není povinen), informuje školu, že v případě nepřítomnosti AP nebude docházet. V případě nevole školy, nebo i návrhu školy, aby při nepřítomnosti AP zůstávalo dítě doma, doporučujeme na tento návrh nepřistupovat. Je to stejná situace, jako když je nemocný učitel. Děti chodí normálně do školy, vyučujícího zajišťuje bez jakéhokoli zpochybňování automaticky škola.

VYUŽIJTE NAŠI PORADNU

Radíme (nejen) rodičům a pomáháme jim s řešením konkrétních vzdělávacích problémů v praxi. Máte-li dotaz, napište nám na poradna@spoluskola.cz.