11. dubna 2018

Rodiče za inkluzi jsou spolek

Milí rodiče a příznivci společného vzdělávání, 

rádi bychom vás informovali, že Rodiče za inkluzi, z.s. jsou nyní spolkem, který plynule navazuje na aktivity předchozí Aliance Rodiče za inkluzi. Naším cílem je vytvořit podpůrný systém pro rodiče, kteří věří ve smysluplnost společného vzdělávání, posílit jejich roli tak, aby byli skutečnými partnery při konstruktivním řešení situací týkajících se vzdělávání svých dětí a zlepšit podmínky a obecné vnímání společného vzdělávání ve společnosti. Chceme vytvořit síť navzájem se podporujících rodičů a podpořit jejich hlas, protože rodiče mají v praxi často nejslabší pozici mezi dalšími jednotlivými aktéry, ačkoliv právě oni jsou spolu se svými dětmi uživateli veřejné služby vzdělávání.

Nabízíme především vzájemnou podporu a poradenství a prostor pro sdílení informací, zkušeností a příkladů dobré i špatné praxe v oblasti inkluzivního vzdělávání. Budete dostávat pozvánky na semináře, které spolek Rodiče za inkluzi pořádá po celé České republice. Můžete také využívat služeb naší odborné poradny. Abyste se v problematice inkluze lépe orientovali, budeme vás prostřednictvím občasného zpravodaje upozorňovat na aktuality, novinky i problémy, které se při zavádění společného vzdělávání objevují. Plánujeme také společná setkání určená pro výměnu zkušeností a sdílení informací.

Členství ve spolku je bezplatné. Seznam členů je neveřejný. Vyplněnou a vlastnoručně podepsanou přihlášku prosím zasílejte mailem ve formátu pdf na info@rodicezainkluzi.cz
nebo  poštou na adresu sídla spolku: Severozápadní III 341/8, 141 00 Praha 4 Záběhlice.

Budeme rádi, když se k nám přidáte! 

Iva Janská (předsedkyně spolku), Veronika Doležilová, Miroslav Klempar a Kamila Mertová (členové koordinačního výboru spolku Rodiče za inkluzi, z. s.)

Zároveň mezi vámi hledáme rodiče, kteří by byli ochotni se aktivněji podílet na naší činnosti 

Vaši pomoc bychom uvítali zejména v následujících oblastech: 

Monitorování terénu
Informujte nás, prosím, o situacích ve vašem okolí, které neodpovídají inkluzivním principům nebo dokonce odporují současnému právnímu stavu. Tyto informace sbíráme a dále s nimi pracujeme prostřednictvím dotazů v naší právní poradně a témat připravených pro naše semináře. V případě možnosti je pak prezentujeme i příslušným institucím. Zajímá nás situace nejen v běžném školství, ale i ve školství speciálním, neboť i tady se dějí věci, které nebývají v nejlepším zájmu našich dětí. 

Lokální informace
Možná budeme řešit nějakou věc ve vaší lokalitě, pak vás případně poprosíme o pomoc ohledně orientace v místních poměrech (školy, samospráva, poradenská zařízení) – pokud to bude ve vašich možnostech.

Semináře
Budete dostávat pozvánky na semináře, které aliance RZI čas od času pořádá v různých lokalitách ČR. Budeme rádi, pokud na takovém semináři aktivně vystoupíte, ať už jako přednášející či v případné diskusi. Pokud zjistíte ve vašem kraji potřebu uspořádat seminář na nějaké téma, jsme připraveni vám pomoci. Uvítáme také případnou pomoc s organizací informačních seminářů.

Další možnosti spolupráce
Uvítáme také vaše podněty a nápady na další možné způsoby spolupráce.

Pokud vás tato forma aktivnější spolupráce oslovuje, zaškrtněte prosím příslušné políčko „Mám zájem o aktivní spolupráci na činnosti spolku“ ve vaší přihlášce do spolku Rodiče za inkluzi, z. s. nebo nás prosím kontaktujte prostřednictvím e-mailu s představou vaší spolupráce.

Děkujeme vám za vaši přízeň a podporu!